keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Kajaani chileläisin silmin

Doris Sáez

Doris Sáez on kotoisin Chilestä. Kotimaassaan hänellä on pitkä työhistoria ympäristöalan osaajana. Hän asuu nykyisin miehensä kanssa Kajaanissa ja oli harjoittelijana Ekokympillä muutaman viikon ajan. 

Doris kertoo mietteitään harjoitteluajalta:

Hieman yli vuosi sitten, kun lähdin kotimaastani Chilestä, sukulaiset, ystävät ja työkaverit jäivät Etelä-Amerikkaan. On vaikea selittää, miltä tuntui saapua lentokentälle Kajaaniin, kun eräänä iltapäivänä tammikuussa lähdin aurinkoisesta ja lämpimästä Chilen kesästä Suomen pimeään ja kylmään talveen...


Suomen ilmasto on iso ongelma, etenkin niille, jotka ovat kotoisin maasta, joissa lunta näkee ehkä vuorella tai ei koskaan elinaikana. Suomessa autolla ajaminen ja ulosmeneminen, kun pakkasta on -25°C, ovat minulle haasteita, varsinkin kun Chilessä tarvitaan vain T-paita ja housut. Ikään kuin ilmasto ei olisi tarpeeksi, Suomessa on myös vaikea kieli. Haluan oppia suomen kieltä monella tavalla (kirjoittamalla - puhumalla)  mutta ollakseni rehellinen, en kai koskaan ymmärrä eroa a ja ä.
Minä olen ollut kolme kertaa työharjoittelussa Suomessa eri yrityksissä opettelemassa suomen kieltä. Olen huomannut, että suomalaiset ja chileläiset työpaikat ovat pohjimmiltaan samanlaisia.  On kuitenkin olemassa joitakin eroavaisuuksia, jotka todennäköisesti johtuvat kulttuurieroista.  Toimistossa on hiljaista, täällä kukaan ei kuuntele radiota tai äänet ovat hiljaisia. Chilessä työpaikkallani kaikkilla oli omat radiot ja lisäksi myös taustamusiikkia toimistossa. Lyhyesti sanottuna Chilessä on paljon äänekkäämpää kuin täällä. Lisäksi Chilessä ei ole yhteisiä kahvitaukoja, vaan kahvitauolla käydään yksin. Chilessä työnantaja järjestää työntekijöille koko perheen joulujuhlan jossa työntekijät viettävät virkistyspäivää.
Vietin erilaista ”Vappua” Ekokympillä. Aamulla toimistossa oli juhlava ja iloinen tunnelma, kaikilla oli erivärisiä peruukkeja ja juhlavaatteita, toimistossa tuoksui kahvi. Työpäivän aikana näin Elvis Presleyn kirjoittamassa tietokonella ja intiaanipäällikön puhelimessa, tyttöjä erilaisissa puvuissaan omissa tehtävissään kuin mitään ei olisi tapahtunut ja hiljaisuus ympäröi toimistoa.  Mutta kahvitauolla oli meluisaa, sillä he puhuivat ja nauroivat paljon. He kaikki olivat erittäin mukavia ja ystävällisiä, mutta epäilemättä tälläinen show kuuluu vain "Vappuun".  Sain tietää, että "Vappu" on myös tytön nimi ja "Vappu" päivänä pitäisi alkaa kesä.  
Chilessä "Vapunaattona” ihmiset työskentelevät puoli päivää, päivä ei ole niin iloinen kuin täällä. Iltapäivällä työkaverit kokoontuvat pariksi tunniksi viettämään aikaa yhdessä, työnantaja palkitsee parhaita työntekijöitä. Vappuna Chilessä marssitaan työolojen parantamiseksi, jolloin sadat ihmiset ovat kaduilla. Marssin jälkeen joskus muistellaan kuolleita työtovereita.


Kiitos Ekokympille harjoittelumahdollisuudesta, avoimuudesta, kärsivällisyydestä ja yhteistyöstä. Olen saanut elää hienon kokemuksen teidän kanssanne. Kiitos ja menestystä kaikille, jotka työskentelevät täällä.

Doris Sáez Espinoza
May 2015


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti