torstai 21. toukokuuta 2015

Maailman sitkein jätelegenda

Kollegani Kirsi Haapea kirjoitti maailman sitkeimmästä jätelegendasta nelisen vuotta sitten Kurrenkerho.vuodatus.net -blogiin. Taitaa legenda valitettavasti pitää edelleen paikkaansa. Tässä Kirsin kirjoitus 6. huhtikuu 2011:

Kuulostaako tutulta: ei kannata lajitella jätteitä, koska jäteautossa ne menevät kuitenkin sekaisin ja kaatopaikalla kaikki dumpataan samaan monttuun. Tämä on maailman yleisin jätelegenda.

Sen tapaa jätelaitosten nettisivuilla FAQ:ssa eli usein kysyttyjen kysymysten kärjessä. Itsekin mietin niin, kun vuosia sitten näin työpaikkani ikkunasta Kauniaisissa, kun keräyslasipöntöt tyhjennettiin auton lavalle. Näytti ihan siltä, että ne menevät sekaisin. Mutta jos työhuoneeni olisi ollut viidennessä kerroksessa, olisin nähnyt, että kuorma-auton lava on jaettu väliseinällä kahtia, kirkkaan ja värillisen lasin osastoihin.

Jäteauto tyhjentää samalla käynnillä biojäteastian ja sekajätepöntön auton perään. Näyttää ihan siltä, kuin biojätteet ja sekajätteet sotkettaisiin yhteen. Seuraavalla kerralla, kun pähkäilet näin jäteauton nähdessäsi, mene vähän lähemmäs. Huomaat, että jäteauton sisus on jaettu väliseinillä lokeroihin ja pöntöt kipataan eri lokeroihin.

Ajoruljanssin vähentämiseksi on järkevää kerätä eri jätelajeja yhdellä kierroksella. Liikennepäästöt vähenevät, kun jokaista pönttöä ei käydä erikseen tyhjentämässä.

Kaatopaikalla tai nykykielellä jätekeskuksessa on omat paikkansa eri jätelajeille. Osa päätyy kiertoon, ja yhä pienempi osa loppusijoitetaan kaatopaikalle.

@SariEi kommentteja:

Lähetä kommentti