torstai 4. kesäkuuta 2015

Kompostoinnilla säästöä jätemaksuihin

Ekokympin jätehuoltomääräysten mukaan kaikkien koti- ja mökkitalouksien on lajiteltava biojäte erilleen sekajätteestä. Biojätteen omatoiminen käsittely – kotikompostointi – vähentää jätehuollon ympäristöhaittoja, tuo maanparannusainetta kotipuutarhaan ja säästöä kiinteistön jätemaksuihin. Kompostointi on myös mukava ja opettava toimintatapa koko perheelle - satsaus tulevaisuuteen.

Kompostorisäiliö
Ruokajätteelle on oltava kannellinen ja haittaeläimiltä suojattu kompostorisäiliö. Sen voit ostaa kaupasta tai rakentaa itse. Rakennusohjeita saa Ekokympiltä. Kompostorin etäisyys vesialueesta tai kaivosta on oltava vähintään 15 metriä ja tontin rajasta vähintään 3 metriä (ellei naapuri lupaa toisin).

Kompostin käynnistäminen
Kompostorin pohjalle laitetaan 10-15cm:n hake– tai risukerros. ”Siemeneksi” voit laittaa vanhaa kompostia, multaa tai kompostiherätettä. Täytä kompostia laittamalla ruokaperäistä jätettä ja seosainetta kerroksittain.

Mitä kompostiin saa laittaa?
· hedelmien ja vihannesten kuoret ja ruoantähteet

· kasvien osat, kukkamulta

· suodatinpussit, kahvinporot

· teepussit, pehmopaperit

· munankuoret, pienet luut

Seosaine ja sekoitus
Seosaineeksi käy parhaiten turpeen ja puuhakkeen, kuorikkeen tai kutterinlastun seos. Levitä aina seosainetta biojätteen päälle! Sekoita kompostia pari kertaa kuussa ilmavuuden parantamiseksi.

Lämpötila ja kosteus
Toimivassa kompostissa lämpötila on 40-60 oC Nyrkkitestissä kosteus on sopiva, kun kompostimassaa puristettaessa siitä tulee pari pisaraa vettä.

Ongelmia ja ratkaisuja
Haju: Lisää seosainetta ja sekoita.

Ei lämpene: Jos komposti on kuiva, kastele reilusti ja käytä vähemmän seosainetta. Jos toimimaton komposti on kostea, se tarvitsee typpeä.

Kärpäsiä: Käännä pintaosa syvemmälle, kastele kiehuvalla vedellä tai käytä mietoa kärpäsmyrkkyä.

Muurahaisia: Komposti on liian kuiva - sekoita ja kastele!

Jäätyminen: Ei ole haitallista. Tilaongelmat ratkeavat, kun hankit riittävän suuren tai toisen kompostorin.

Jälkikypsytys
Kompostin kypsyminen kestää muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen. Jälkikypsytys voidaan tehdä kompostorisäiliössä tai avokompostissa, jolloin komposti tulee suojata alta ja päältä ravinnehävikkien välttämiseksi.

Kompostimullan käyttö
Puolikypsää kompostia (6-8vk) voit käyttää katteena puille ja pensaille. Kypsää kompostia (2-12kk) voit käyttää maanparannusaineena vihannesten ja kukkien kasvatuksessa.

Ilmoita Ekokympille
Biojätteen käsittelystä on tehtävä kirjallinen ilmoitus jätehuollon viranomaiselle eli Ekokympille. Lomakkeita saa Ekokympin toimistosta ja verkkosivuilta www.ekokymppi.fi.

Lisätietoa Ekokympin neuvojilta:
Sari Komulainen 044 710 0069, Anu Koskela 044 071 0067

@SariEi kommentteja:

Lähetä kommentti