maanantai 31. elokuuta 2015

EKOKYMPPI OLI MUKANA RECYCLING ROADSHOW – by Launch Pad Kainuu – KIERTUEELLA

Joukko aktiivisia kainuulaisia nuoria järjesti kansainvälisen kierrätysaiheisen kiertueen Kainuun alueella 18.-28.8.2015. Kiertue oli huipennus pitkään kestäneelle suunnitteluvaiheelle, sillä jo noin vuosi sitten Launch Pad –nuoria saapui Ekokympin toimistolle keskustelemaan mahdollisesta sponsoroinnista. Kierrätys on Ekokympin yksi perusajatuksista, joten totta kai lähdimme mukaan.

Nuoret toimivat reippaasti ja asiat alkoivat edetä. Seuraava kokous, jossa Ekokymppi oli mukana, pidettiin Sotkamossa Heikkilän tilalla maaliskuussa 2015. Hankkeen rahoittajaksi saatiin kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaation CIMO (opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto) ja hanke sai rahoituksen Erasmus+ -ohjelman kautta. Ekokymppi sponsoroi myös, mutta huolehdimme myös oppimisen asiasisällöistä ja osallistuimme tapahtumiin.

Ekokymppi oli mukana nuorten ja heidän ohjaajiensa Monikan ja Katian kanssa tekemässä kiertueelle oppimiskirjasta (workbook), jossa nuorille kerrottiin muun muassa Suomesta ja suomalaisuudesta. Ekokympin osuutena kirjasessa oli kertoa kierrätyksestä ja Ekokympin toiminnasta.

Sitten olikin jo elokuun 18. päivä ja suomalaiset Recycling roadshow –nuoret ottivat vastaan vieraat Unkarista, Slovakiasta ja Espanjasta. Kustakin maasta saapui 10 nuorta. Kiertue alkoi Suomussalmelta, jossa nuoret asettuivat aluksi Juntusrannalle ja kävivät mm. Raatteenportissa. 

Ekokympin neuvojat Anu ja Sari aloittivat neuvontatyön kiertueen kolmantena päivänä eli 20.8. Anu piti esitelmän The life of a Plastic Bottle ja Kurre Kainuulainen piti luennon välillä jumppatauon. Kaikilla tuntui olevan hauskaa.
Nuoret siirtyivät Juntusrannasta kolmantena päivänä Ämmänsaareen, jossa oli neljäntenä päivänä eli 21.8. kierrätystapahtuma. Kierrätystapahtumassa Suomussalmen lukion kentällä oli pöytiä, joissa nuoret esittelivät omia kierrätysideoitaan. Tapahtumassa oli myös räppäreitä räppäämässä, taikuri taikomassa ja tietysti myös Kurre Kainuulainen kertomassa kierrätyksestä. Tapahtumassa kävi oppilaita Ruukinkankaan koululta ja myös lukiosta. Aurinko paistoi täydeltä terältä, Kurrella oli vähän kuuma kesäpuvusta huolimatta. Kaikki sujui kuitenkin hyvin ja päivä oli mukava.
Seuraavana päivänä nuoret tutustuivat Hyrynsalmella Kaunislehto-museoon ja Mustarinda-taloon ja sitä ympäröivään luontoon. Sitten olikin vuorossa Kuhmo.

Seuraavan kerran Ekokymppi ja Kurre oli mukana 24.8. Kuhmossa, jonne nuoret olivat saapuneet pitämään kierrätystapahtumaa Tuupalan koulun kentälle. Tuupalan koululaiset ja Kuhmon lukion oppilaat saivat tutustua nuorten kierrätysideoihin ja muutenkin toisiin kulttuureihin. Kurre oli myös paikalla ja kertoi mitä sekajäte oikeastaan on. Oppilaiden piti kertoa palautettavalla kyselyllä mitä olivat oppineet tapahtumassa. Kurren kohdalla oli muun muassa maininta, että purkka on sekajätettä. Hyvä!
Seuraavana päivänä eli 25.8. olikin sitten nuorten vuoro tulla Majasaareen vierailulle. Neuvojat Anu ja Sari ottivat vieraat vastaan. Ohjelmaan kuului Ekokympin toiminnan esittelyä Majasaaren toimistolla powerpoint –esityksen avulla sekä Majasaaren jätekeskuksen toiminnan esittelyä kierroksella. Vieraat saivat jäätelöä ja mehua, mikä varmasti oli mukavaa, sillä taas oli aika lämmin päivä.

Kurre oli vielä mukana seuraavan päivän eli 26.8. tapahtumassa Kajaanin kierrätyskeskus Entringissä. Tapahtumassa Kurrekin näki vieraiden tanssiesityksiä, jotka olivat kyllä tosi mukaansatempaavia. Kurre jakoi taas lajitteluvinkkejä tapahtumassa.

Nyt ovat vieraat jo lähteneet kotimaihinsa. Recycling Roadshow oli mukava tapahtuma ja hienoa, että nuoret itse suunnittelivat ja toteuttivat tapahtuman. Kunnia ja kiitos kuuluu teille Launch Pad- tiimi: Katariina, Heidi, Elna, Minttu-Essi, Aada, Réka, Anni, Viivi ja Jenni. Mukana kaikessa olivat myös Monika ja Katia taustatukena. Kiitos!

@Anu KoskelaEi kommentteja:

Lähetä kommentti